Wat hebben we ervoor gedaan?
Participatie krijgt een steeds belangrijkere rol in de samenleving, welke inmiddels ook wettelijk is vastgelegd. We troffen in 2023 de voorbereidingen op de komst van de Wet versterking Participatie op decentraal niveau, door uitvoering te geven aan bestuurlijke vernieuwing en deze voorbereidingen worden ook in 2024 voortgezet. Onze ambitie is groeien in de professionalisering van participatie in onze gemeente.
In 2023 is er blijvend aandacht geweest voor de doorontwikkeling van het huidige participatiebeleid, de bijbehorende processen en hulpmiddelen die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit en professionaliteit in de samenwerking met ‘collectieve partijen’. Onder ‘collectieve partijen’ kunnen we verstaan professionele partners, energiecoöperaties, een groep inwoners in een wijk, verenigingen die willen samenwerken. Maar ook burgers die zich samen verenigen ten behoeve van een (beleid-) thema, passend binnen de ambities van de gemeente Leudal. Samen tot uitvoering komen betekent altijd maatwerk.
Bij aanvang van de beleidsvorming en gedurende de uitvoering van het beleid is er aandacht voor de rol van de overheid en bijpassende trede op de participatieladder. We voeren aan de voorkant en tijdens het proces het gesprek en stellen vast hoe de samenleving kan worden betrokken.
Een voorbeeld hiervan in 2023 is Dorp van de Maand, waarbij de inwoners inspraak hebben op activiteiten die voor hun dorp belangrijk zijn, maar ook suggesties doen voor verbeteringen die worden meegenomen in evaluatie en bijsturing in beleid. Ook in het Programma Bouwen Kleine Kernen worden belanghebbenden in een vroeg stadium betrokken.
In de Zomernota 2023-2026 zijn de volgende actiepunten expliciet opgenomen:
Als een besluit moet worden genomen dat alle inwoners direct raakt, kan besloten worden om de inwoners daarover, voorafgaand aan een besluit, te raadplegen. Dit is in 2023 vastgelegd in het collegebesluit ‘bestuurlijke vernieuwing’. Hierbinnen zijn drie pijlers geprioriteerd:
1. Verbeteren positionering jongeren;
2. Doorontwikkeling samenwerking dorpsplatforms;
3. Meer inzicht in participatie (burger- en overheidsparticipatie).
Het jaar 2023 heeft in het teken gestaan van de voorbereidingen om uitvoering te geven aan deze pijlers.
Zo is besloten tot oprichting van een jongerenraad en is de werving daarvoor gestart. Het voornemen tot het vormen van een Kinderraad is gestart met een procedure tot besluitvorming in 2024. En de aanpak op het gebied van participatie krijgt steeds meer een plek in college- en raadsvoorstellen.