1.1 Bestuurlijke hoofdlijn
Besturen doen we samen én koersvast! Daar hebben we in 2023 een stevige basis voor gelegd door gezamenlijk een doorvertaling te maken van de Zomernota 2023-2026. Aan de hand van de thema’s Sociale Basis, Vitaal Buitengebied en Passend Wonen maken we onze lange termijn ambities voor onze gemeente waar. Hiermee sluiten we aan op de huidige én toekomstige behoeften van onze samenleving.
De wereld om ons heen staat niet stil en we realiseren ons dat er de komende jaren grote opgaven op ons afkomen. Ondanks de krappe arbeidsmarkt en de druk die dit met zich meebrengt op de personele bezetting en sleutelposities zijn we in staat geweest wezenlijke inspanningen te verrichten om onze ambities te realiseren. Met een duidelijk kompas naar de stip op de horizon kunnen we robuust zijn als het moet en flexibel wanneer de situatie daarom vraagt. Dit zodat we samen verder kunnen bouwen aan een ‘Mooi leven in Leudal’ voor onze inwoners, ondernemers, verenigingen en bezoekers.
Sociale basis
Inhoudelijk zijn deze drie thema’s onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom bekijken we ze in samenhang, zodat ze elkaar kunnen versterken. Hierbij hebben we tevens oog voor het faciliteren én voortbrengen van burgerinitiatieven die hierop aansluiten. Het thema Sociale Basis gaat uit van het principe dat iedereen kan meedoen naar vermogen. Maar sociale basis gaat verder dan zorg. Het is het fundament van de samenleving om te zorgen voor fysieke en mentale gezondheid. Om hieraan bij te dragen is in 2023 de visie op onderwijshuisvesting vastgesteld. De kapstok voor het integraal huisvestingspan (IHP). Ook is er toegewerkt naar besluitvorming over de toekomstige huisvestingsscenario van St. Ursula, hebben er visiegesprekken plaatsgevonden over de Zorgboulevard en is een onderzoek opgestart naar de lokale behoeften rond ontmoetingsplekken. We zijn gestart met de woonzorganalyse, er is uitvoering gegeven aan het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en we hebben ervoor gezorgd dat inwoners twee energietoeslagen én een algemene gemeentelijke toeslag ontvingen.
Vitaal buitengebied
Het buitengebied is onze pracht en kracht: essentieel voor onze identiteit. Vanuit het thema Vitaal Buitengebied willen we dat behouden en streven naar een gezond evenwicht tussen natuur, landbouw, recreatie en leefbaarheid. Zeker gezien de uitdagingen die hier invloed op hebben zoals de transitie van de landbouw en de ruimtelijke opgaven op het gebied van energie en klimaatadaptatie. In 2023 hebben we daarop voorgesorteerd door deel te nemen aan Novex De Peel, met buurgemeenten te starten met de verkenning van de gezamenlijke opgaven voor de transitie van het buitengebied en is er aandacht geweest voor nieuwe verdienmodellen voor agrarische ondernemers zoals voedselbossen, agrarisch natuurbeheer en natuurinclusief ondernemen.
Passend wonen
In lijn met onze ambities voor passend wonen hebben we in 2023 aanzienlijke stappen gezet om ons woningaanbod af te stemmen op de lokale behoeften. We kiezen voor een actieve aanpak waarbij we eigen grondposities en andere prominente locaties actief ontwikkelen voor woningbouw. Dit doen wij samen met inwoners, woningcorporaties en lokale ontwikkelaars. Hiermee biedt de gemeente de lokale woningbouw een flinke impuls. De Versnellingsagenda Wonen 2023-2025 dient hierbij als ons afwegingskader. Ook is gestart met vergroening van (school)pleinen en is woning- en woonkavelsplitsingen mogelijk gemaakt. Zo houden we onze dorpen nu en in de toekomst leefbaar met voldoende én passende woningen. Binnen onze strategie voor de energietransitie en duurzaamheid hanteren we een brede aanpak die economische, sociale, en milieufactoren integreert. Zo integreren we onze duurzaamheidsinspanningen met de economische agenda, de regionale woonvisie, en het mobiliteitsplan.
Tastbare resultaten
We hebben oog voor ontwikkelingen en behoeften in onze samenleving. Die zijn waar mogelijk vertaald in de verbetering van onze dienstverlening. Dat doen we op integrale wijze. Zo hebben we voorbereidingen getroffen om de ‘Binnen en Buiten Beter app’ te introduceren. Een app waarmee we de duizenden meldingen die bij de gemeente binnenkomen sneller kunnen afhandelen. De wachtlijst bij de Wmo hebben we teruggedrongen van 9 weken naar 2 weken. Aan de hand van Zero Based Budgetting is kritisch gekeken naar de budgetten. Dit heeft 1,5 miljoen euro opgeleverd voor nieuw beleid. Daarnaast leveren we maatwerk in de dorpen aan hand van het concept ‘Het Dorp van de Maand’. We komen bij de inwoners langs en halen op wat hun wensen zijn met betrekking tot het onderhoud in hun dorp. Ook denken we in mogelijkheden aan de Intaketafel met plannen van inwoners en ondernemers om aanvragen te versnellen.
Als organisatie hebben we een flinke bijdrage geleverd om samen met stakeholders de aanvraag voor de RegioDeal in te dienen. Deze bijdrage vanuit het Rijk maakt het mogelijk dat we in regioverband écht de schouders kunnen zetten onder de grote opgaven die voorliggen en een impuls geven aan juist die kenmerken die onze regio zo uniek en krachtig maken.
Bestuurlijke vernieuwing
Het afgelopen jaar hebben we concrete stappen gezet in de richting van bestuurlijke vernieuwing. Dit door een interactieve vormgeving van de begrotingsprocedure met de gemeenteraad, waarmee we niet alleen de transparantie en participatie hebben verhoogd, maar ook de basis hebben versterkt voor gezamenlijk bestuur. Ook de raadsessies met betrekking tot de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking is getreden, zijn hier voorbeelden van. Onze aanpak was een voorbeeld in de regio, waardoor inwoners en ondernemers sneller geïnformeerd worden bij het indienen van een initiatief, gepaard met heldere procedures. We waren zelfs de eerste Limburgse gemeente met een gepubliceerd Omgevingsplan.
We zijn trots op de goede stappen die zijn gezet om onze belangrijkste ambitie waar te maken: een vitale plattelandsgemeente te zijn en te blijven waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Zo houden we samen met inwoners de regie op onze eigen doorontwikkeling: de toekomst van Leudal!