Sociale veiligheid

Integrale en gebiedsgerichte aanpak

Wat hebben we ervoor gedaan?

Een veilige gemeente wordt gecreëerd en blijft gewaarborgd door het uitvoeren van een stevig en effectief integraal veiligheidsbeleidsplan. In het Integraal Veiligheidsbeleidsplan 2023-2026 zijn onderstaande 5 prioriteiten aangegeven.

Aanpak van High Impact Crimes
Er is onderzocht welke acties de inwoners, dorpsraden, politie en anderen wenselijk vinden op het gebied van preventie voor High Impact Crimes. Hieruit is gebleken dat diverse stakeholders behoefte hebben aan een rondgang door de dorpen om inwoners bewust te maken van wat zij zelf kunnen doen om een woninginbraak te voorkomen. Er zijn voorbereidingen getroffen om deze rondgangen te organiseren in de dorpen waar die behoefte is. Concrete datums zijn gepland. Samen met gemeente, politie en inwoners vinden deze rondgangen plaats.

Jeugd en veiligheid
Het Preventie- en handhavingsplan Alcohol en Jeugd is vastgesteld. Dit plan heeft geleid tot drie werkgroepen samen met ketenpartners die de doelstellingen uit het plan nastreven. De werkgroepen hebben zich voornamelijk georiënteerd op hoe jongeren en ouders het beste kunnen worden geïnformeerd over de gevolgen van alcohol.
Verder zijn de eerste stappen gezet om te onderzoeken of er sprake is van jeugdoverlast. Er is geconstateerd dat inwoners in enkele dorpen overlast ervaren. In samenwerking met jongerenwerk is contact gelegd met enkele jeugdgroepen. In enkele dorpen hebben gesprekken over de ervaringen met jeugdoverlast plaatsgevonden. Verder vindt er monitoring plaats op het vroegtijdig signaleren van radicalisering, polarisering en extremisme.

Veilige leef- en woonomgeving
De bouwstenen opgenomen in het plan van aanpak onbegrepen gedrag Midden-Limburg worden uitgevoerd. Het goed en adequaat regelen van vervoer en beoordeling van personen met onbegrepen gedrag is een punt van zorg.

Preventie gericht op bewustwording van cybercrime
Er zijn diverse preventieactiviteiten georganiseerd om inwoners weerbaar te maken tegen cybercriminaliteit. Daarbij is onze gemeente aangesloten bij de provinciale Taskforce Cyber Limburg. Door deze samenwerking kunnen inwoners terecht bij het informatiepunt Digitaal Veilig Limburg. Het programma HackShield is uitgerold. Bij dit programma worden kinderen tussen de 8 en 12 jaar weerbaar gemaakt tegen cybercriminaliteit. De kinderen kunnen deze kennis en vaardigheden delen met hun sociale netwerk. Bestuurders hebben verschillende basisscholen bezocht en daar een gastles 'Hackshield in de klas' gegeven. Van de 17 deelnemende Limburgse gemeenten aan Hackshield scoorden de kinderen uit Leudal het beste. Zij zijn dan ook uitgenodigd voor de regionale huldiging. Voor senioren hebben diverse informatiebijeenkomsten over cybercriminaliteit plaatsgevonden. Senioren worden doorverwezen naar de bibliotheek voor cursussen over veilig computergebruik. Scholieren van St. Ursula zijn samen met de jongerenwerker aan de slag gegaan met het interactieve kofferspel Cyber 24.

Burgerparticipatie
Er heeft een gezamenlijke bijeenkomst plaatsgevonden van gemeente, politie en de coördinatoren buurtwhatsapp en buurtpreventie om samen te bekijken wat de huidige stand van zaken is en waar de behoeften liggen. Hieruit is gebleken dat een jaarlijkse informatiebijeenkomst in het kader van buurtpreventie / buurtwhatsapp is gewenst en op maat de samenwerking wordt gezocht voor preventieactiviteiten. De preventie-rondgang woninginbraken is hiervan een voorbeeld.
Er zijn meerdere vrijwilligers die optreden als buurtbemiddelaar bij burenruzies. Bij burenconflicten wordt actief doorverwezen naar de mogelijkheid voor gratis buurtbemiddeling. De gemeente faciliteert verder de app Burgernet voor inwoners.

Wat heeft dat gekost?

Integrale en gebiedsgerichte aanpak

(bedrag x 1.000)

Primitieve begroting 2023

Begroting na wijziging 2023

Geboekt 2023 t/m periode

Realisatie - begroting

Lasten

Veiligheidsmaatregelen specifiek

183

436

188

-248

Totale Lasten

183

436

188

-248

Baten

Veiligheidsmaatregelen specifiek

0

-2

-2

0

Totale Baten

0

-2

-2

0

Mutatie reserves

0

-245

0

245

Resultaat

183

188

186

-2

Bommenregeling
In het verleden zijn gelden ontvangen in het kader van niet gesprongen explosieven. Deze worden ingezet voor het zoeken en ruimen van deze explosieven. Jaarlijks wordt het restant-bedrag meegenomen voor toekomstige onderzoeken. Het restant van afgerond € 245.000 is via de gecommitteerde reserve overgeheveld naar 2024.

Deze pagina is gebouwd op 06/27/2024 11:18:18 met de export van 06/27/2024 11:11:40